Grenkragen

Grenkragen är den ansvällning (bula) som sitter på grenens undersida. I grenkragen sitter de sårläkande ämnen som ser till att valla över och läka sårytan vid beskärning. Dessa ämnen förhindrar även att rötsvampar och bakterier får fäste i såret.
Jag heter Per-Åke Forsgren, bor i Örebro och är rekommenderad fruktträdsbeskärare av såväl Riksförbundet Svensk Trädgård som av Sveriges Pomologiska Sällskap.

Om fruktträdsbeskärning

Med korrekt fruktträdsbeskärning bygger man livskraftiga fruktträd som ger fin och frisk frukt som mognar i tid. Syftet med beskärningen är att bygga upp starka grenar som orkar hålla uppe frukten, samt att få in ljus och luft i kronan så att frukten får fin färg och mognar i smak.

Fruktträd ska beskäras utifrån trädets perspektiv – inte vårt. En beskärning ska göras varsamt och helst i flera omgångar. Tar man bort för mycket svarar trädet med att skjuta en skog av vattenskott. Om dessa får växa bildar de till slut grenar som ger sämre frukt med svaga greninfästningar. Dessa grenar har lättare att brytas eller fläkas.

På nyplanterade fruktträd bör en uppbyggnadsbeskärning påbörjas omgående. Det gäller fruktträd i allmänhet, och kärnfrukterna i synnerhet eftersom de har svårt att bilda nya skott på äldre ved. Även skador och sjukdomar drabbar de flesta fruktträd. Med rätt beskärning kan man då hjälpa trädet att läka sina skador och hejda sjukdomar från att sprida sig. Döda och skadade grenar bör också tas bort då de är en inkörsport för fukt och röta som bara tillför trädet elände.

För bästa resultat bör fruktträd beskäras årligen. Träd som har en bra och stabil utveckling kan beskäras vart annat år.

Målet vid en beskärning är att skada barken så lite som möjligt genom att göra små sår på rätt sätt. Små sår har trädet lättare att övervalla. Det är bättre med hundra små sår än ett stort. Med ett snitt utanför grenkragen kommer trädet bilda ny vävnad och övervalla såret. Är såret övervallat avstannar intrånget av luft och fukt i veden och det blir svårare för rötsvampar att utvecklas. En certifierad beskärare är utbildad och vet hur snitten ska läggas och vilka snittytor man bör undvika.